banner3047

Namazgah Barajı’ndan ilk su verildi
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Kandıra Namazgah Barajı’ndan kente ilk kez Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı törenle su verdi. Bakan Işık, “Kandıra tarihinde ilk kez bu yıl su sorunu olmadan bir yaz geçirecek”dedi.  

                 

4 MİLYON METREKÜP SU BİRİKTİ

İSU Genel Müdürlüğü’nün öz kaynaklarıyla yaptığı Kandıra Namazgah Barajı’nda ekimden bu yana su tutma işlemi yapılıyordu. Barajda şu zamana kadar yaklaşık 4 milyon metreküp su birikti. Baraj, kentin günlük su ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaştı. 

 

100 YILLIK İHTİYACI KARŞILAYACAK

Kandıra merkez ve köyleri ile İzmit, Derince, Körfez ve Gebze’nin kuzey köylerinin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak olan barajdan ilk su Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla verildi.  Su verme törenine Bakan Işık’ın yanı sıra Vali Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, Büyükşehir Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Çöpoğlu ve Ercan Yazıcı, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

BU DÖNEMDE OLMASI DAHA ÖNEMLİ

Bakan Işık yaptığı konuşmada tarihi bir anın yaşandığına dikkat çekerek “Kandıra ilk kez bu yazı su sorunu olmadan geçirecek. Su medeniyettir. Yağışların az olduğu bir dönemde böyle bir projenin hayata geçiyor olması daha da önem kazanıyor”dedi.

 

YUVACIK 30 YILDA

NAMAZGAH 1,5 YILDA BİTTİ

Önceden bu tesislerin yapımının onlarca yıl sürdüğünü söyleyen Bakan Işık, “Yuvacık Barajı 1968 yılında başlamış, hizmete alınma tarihi ise 1998. Aradan tam 30 yıl geçmiş. Kapasitesi 53 milyon metreküp. Kandıra Namazgah Barajı’nın ise 25 milyon metreküp.  Yani Yuvacık Barajı’nın yarısı kadar. Birine bakıyoruz 30 yılda bitmiş, İSU tarafından yapılan Namazgah Barajı ise sadece 1,5 yılda tamamlanmış. Üstelik de öz kaynaklarla”diye konuştu.

 

YUVACIK 7,4 MİLYAR DOLAR 

NAMAZGAH 80 MİLYON LİRA

Yuvacık Barajı’nın maliyetine de dikkat çeken Bakan Işık, “Yuvacık Barajı’nın 200 milyon dolara bitmiş olması gerekiyordu. Hazineden son ödemesi bu ayın 18’inde yapılacak. Bu barajın toplam maliyeti 2 milyar 900 milyon doları geçti. Bu hazineye olan maliyeti. Büyükşehir’e olan maliyeti ise 4,5 milyar doları geçiyor. Kandıra Namazgah Barajı’nın kamulaştırmasından çevre düzenlemesine kadar toplam maliyeti yaklaşık 80 milyon lira.”bilgisini verdi.

 

YOLSUZLUK OLSAYDI BU HİZMETLER

30 YILDA YAPILAMAZDI

Bakan Işık, gündemi meşgul eden yolsuzluk olaylarına da atıfta bulundu. Bakan “Eğer yolsuzluk olsaydı bu hizmetler 30 yılda yapılamazdı. Eğer bir yolsuzluk varsa Yuvacık Barajı en büyük yolsuzluktur. Ve bu yolsuzluğun başkahramanını CHP tuttu İzmit Belediye Başkan adayı yaptı”dedi.

 

KANDIRA İSTANBUL’A YAKINLAŞACAK

Kandıra’da hükümetin yaptığı ve bu yıl yatırım planına aldığı çalışmaları da aktaran Bakan Işık, “İzmit Kandıra yolunun duble olması için çalışmalar başladı. Karadeniz otoyoluna da bu yıl başlıyoruz. Kandıra’yı İstanbul’a yakınlaştıracağız. Yol Karasu’ya kadar geldi. Şile’ye kadar olan kısmını da bu yıl tamamlayacağız. Martta Kandıra Devlet Hastanemizi de hizmete açacağız. Biz bütün bu çalışmaları yaparken devletin borcu artmıyor.”ifadesini kullandı.

 

“YENİ BARAJLAR DA YAPACAĞIZ”

Bakan Işık, Kandıra Namazgah Barajı’nın bölge halkına ve Kocaeli’ye hayırlı olması temennisinde bulunarak “Artık kuyulardan su çekme, tankerle su taşıma dönemi bitti. Bugün itibariyle baraj fiilen hizmete girmiş bulunuyor. Çok büyük emek harcandığını biliyorum. Akmeşe, İhsaniye ve Avcıdere gibi yeni barajları da yatırım planına aldık. Onları da en kısa zamanda tamamlayacağız”dedi.

 

Vali “ÖZ KAYNAKLARLA YAPILDI”

“Devlet ve yerel yönetimler olarak yapmamız gereken ön önemli şeylerden biri su”diyen Vali Topaca ise birçok hizmetin de suya bağlı olduğunu belirtti. Vali Topaca şunları kaydetti: Su yoksa temizlik, sağlık ve rahatlık da olmaz. Devletimiz de belediyelerimiz de bu konuda hiçbir kısıtlama yapmıyor. Namazgah Barajı onur verici bir çalışma. Belediyelerimiz artık bundan daha büyük yatırımları öz kaynaklarıyla yapıyor.

 

BAŞKAN “KANDIRA’YA ÖNEMLİ HİZMETLER”

Başkan Karaosmanoğlu da bu eserlerin halkın eseri olduğunu kaydetti. Başkan “Biz emanetçiyiz. Kandıra’mıza çok önemli hizmetler sağladık. Göreve geldiğimizde Kandıra, kenarda köşede kalmış bir Anadolu kasabasıydı. 2004 yılında Kandıra’yı planladık. Önce altyapıyı bitirdik. Doğalgazı getirdik. Kandıra Namazgah Deremizi ıslah ettik. Arıtma tesisleri yaptık. Şimdi de hayat kaynağı olan suyu , baraj  ile Kandıra halkına sunuyoruz”dedi.

 

“MEDENİET YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEVAM EDECEK”

Kandıra sahil kesiminin özellikle yaz ayında susuz kaldığını belirten Başkan Karaosmanoğlu “Büyükşehir olarak İSU olarak öz kaynaklarımızla bu eseri yaptık. Medeniyet yürüyüşümüzü Allah’tan başka kimse durduramaz. İstikrarlı yürüyüşümüzle köylerimiz Avrupa’nın köylerinden güzel olacak”dedi. Başkan son olarak suda hijyene çok dikkat ettiklerini belirterek “Gönül rahatlığıyla musluktan su için”diye konuştu.

 

KANDIRA’YA 225 MİLYON LİRALIK

ALTYAPI YATIRIMI

İSU Genel Müdürü Bayram, Kandıra Namazgah Barajı ile ilgili bilgiler verdi. Barajın 25 milyon metreküp kapasitesi bulunduğu söyleyen Bayram “Yıllık buradan kente 50 milyon metreküpe kadar su verebileceğiz. Barajın bize şu anki maliyeti 35 milyon lira. Kandıra’da bu yılın sonuna kadar yapacağımız yatırımların tutarı ise 225 milyon lirayı bulacak”dedi.

 

25 MİLYON METREKÜP KAPASİTELİ

Kandıra Namazgah Barajı 25 milyon metreküp kapasiteli. Buradan alınan su, 12 kilometre uzunluğundaki 600 milimetre çelik boru ile Antaplı - Dudutepe İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne terfi edilecek. Burada dünya standartlarında arıtıldıktan sonra ana isale hatları vasıtası ile vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak.

 

KÖY EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI

Namazgah Barajı, bölgenin içmesuyu ihtiyacını karşılamasının yanı sıra tarımsal amaçlı olarak da köylere su temini sağlayacak. Kentin en çok köy yerleşimi bulunan ve geçim kaynağı tarım olan Kandıra’da yapılacak baraj ile yetersiz su kaynağından kaynaklanan sorunlar ortadan kaldırılacak. Bölge ekonomisinin mevsimsel etkilerden, kuraklık, susuzluk gibi olumsuz faktörlerden etkilenmesinin önüne de geçecek olan Namazgah Barajı, bölgedeki tarımsal kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak.

 

DERE TAŞKINLARI TARİH OLACAK

Barajın bölgeye sağlayacağı bir diğer fayda ise üzerine inşa edileceği Namazgah Deresi’nin aşırı yağışlarda meydana getirdiği sel ve taşkınların önlenmesi olacak. Daha önce aşırı yağışlar sonucu bir çok kez taşarak bölge halkının can ve mal güvenliğini tehdit eden Namazgah Deresi, artık aşırı yağışlarda taşkın yapmayacak. Yağmur suları baraj gölünü dolduracak ve aşırı yağışlar artık felaket sebebi değil, fayda sağlayıcı bir bereket kaynağı olacak.

 

HES’LER ÜRETİLECEK

Namazgah Barajı’nın bulunduğu bölgenin yanı sıra daha geniş bir alanda il sınırlarını da aşan faydası da bulunuyor. Namazgah Barajından elde edilecek olan elektrik enerjisi ile bölgede elektrikle çalışan içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu tesislerinin bir kısım elektrik ihtiyacı karşılanacak. Ülke ekonomisine de katkı sunulmuş olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.