banner3047

DOĞAN, DEPREM MÜZESİ VE ARAŞTIRMA MERKEZİNİN PROJESİ TAMAM
 Felaketin 17. yılında Cumhuriyet Çocuk Parkı’nda düzenlenen programla hayatını kaybedenler için Kuran-ı Kerim okunup, dualar edildi.   İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu,  AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz, İlçe Kadın Kolları Başkanı Aysel Demirtaş, İzmit İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Karakaş,  İzmit İlçe Müftüsü Musa Bilgiç, İzmit Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Bulut, Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanı Vedat Yoldaş,  İzmit Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri katıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği gecede 17 Ağustosta yaşanan o acı tekrar hissedildi. 

 

ALLAH BÖYLE BİR FELAKETİ BİR DAHA GÖSTERMESİN

 

“Allah böyle bir felaketi bir daha göstermesin” diyerek başladığı konuşmasında Başkan Doğan “17 Ağustos 1999 depremi sonrası imar uygulamaları başta olmak üzere birçok şey yeniden elden geçirildi, çok önemli dersler çıkarıldı.  Yaşanan o felaketten sonra biz İzmit Belediyesi olarak, eğitimin çok önemli olduğunu bilerek çalıştık. Okullarımızda her yıl deprem uzmanlarımız tarafından tüm çocuklara deprem eğitimleri veriyoruz. Depremin meydana getireceği yıkımları engellemek amacıyla zemin etüt araştırmaları ve imar uygulamalarını çok titiz takip ediyoruz. Devletimiz, hükümetimiz bu işi çok önemsiyor ve çok sıkı takip ediyor.  Bu süreçte hayata geçirilen uygulamalarla acılar daha azaldı.

 

 

SEÇİME ÜÇ AY KALA KAÇAK YAPILARI YIKABİLEN BİR BELEDİYEYİZ

 

İzmit Belediyesi olarak tüm vatandaşlarımıza sesleniyoruz, asla kaçak yapı yapmayınız. Yapılan o kaçak yapılar, depremlerde kendinizin, çoluk çocuğunuzun, ailenizin mezarı oluyor. Biz İzmit Belediyesi olarak seçime üç ay kala bile kaçak yapıları yıkabilen cesur bir belediyeyiz. Bunu yaparken siyasi bir risk olabileceğini hiç ama hiç düşünmedik. O kardeşimiz o kaçak yapıyı yaparken kontrolsüz olarak yaptığı o evin yarın olası bir felakette kendine mezar olacağını bilemiyordu. 

 

DENETİMLER ÇOK SIKI

 

Kontrollerimizi çok sık yapıyoruz. Eskimiş yapı stoklarımızı da tekrar gözden geçiriyoruz. Şuana kadar belediyemiz tarafından orta ve ağır hasarlı binalarımız için çok ciddi çalışmalarımız oldu ama önümüzde yapacağımız çok işimiz var. İlgili bakanlığımız ve belediyelerimizle birlikte bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

ÖLÜM DEPREMDE BİNANIN ALTINDA KALMAKLA OLUYORSA SEBEBİ BİZLERİZ

 

Bu bir gerçek ki biz deprem kuşağında, deprem ülkesinde yaşayan insanlarız. İzmit’te de, Türkiye’de de deprem olacak Bunu bilelim ve bu bilinçle gerekli hazırlıklarımızı yapalım. Ölüm haktır ama bu ölüm deprem olup ta binanın yıkılmasıyla oluyorsa gereğini yapmadığımız için sebebi bizleriz. Afet programlarımızı sürekli gözden geçirmeliyiz. İzmit Belediyesi olarak bunu tüm hassasiyetiyle yapıyoruz. Depreme karşı korunmayla ilgili çocuklarımıza sürekli eğitimler vermeliyiz” şeklinde konuştu.

 

 

 

CEPHANELİK BÖLGESİNDE YAPILACAK

 

Konuşmasında İzmit Belediyesi’nin mega projelerinden birini ilk defa açıklayan Başkan Doğan “ Marmara depremi asrın depremiydi. İzmit ve çevresi kurum ve kurulularıyla Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak bir bilgi birikimine ve deneyime sahip.  Biz bu bilgi ve tecrübe birikiminden yola çıkarak planladığımız Deprem Müzesi ve Deprem Eğitim Merkezi’nin projesini bitirdik. İhale çalışmalarını yürütüyoruz. Bu proje yeni dönemde İzmit Belediyesi’nin en büyük projelerinden biri.  Cephanelik Bölgesinde yapacağımız merkezimizi önümüzdeki yıl 17 Ağustos’a yetiştirmek istiyoruz.

 

DÜNYA ÇAPINDA BİR MERKEZ

 

Ben inanıyorum ki o merkezde çocuklarımız, vatandaşlarımız elektronik gelişmiş sistemlerle o panoramik görüntüleriyle bir nebze de olsa o görüntüleri hissederek olası bir depremde kendilerini koruyup kollayacak gerekli yöntemler üretecekler. Biz bu merkezimizde hem eğiticilerin eğitimini hem de vatandaşların eğitimini hedefliyoruz. Dünya çapındaki merkezimizi dünya ya kazandırmayı hedefliyoruz” diyerek tüm kurum ve kuruluşların kendilerini yarın deprem olacakmış gibi hazırlıklı, bilgili, deneyimli hale getirmelerini bir kez daha vurguladı. 17 Ağustos akşamı hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet geride kalanlara sabır diledi.

.

AFET ÖNCESİ ÖNCESİNDE GEREKENİ YAPALIM

 

Başkan Doğan’ın ardından konuşan İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu o acı gecede kaybettiği yakın arkadaşları olduğunu belirterek “O dönemde kurtarma ve sonrasında yürütülen süreçlerde  ülke olarak sıkıntı içerisindeydik.  Çok şükür ki şimdi deprem sonrasındaki tüm müdahalelere hazır. Deprem sonrası ‘sesimi duyan var mı?’ cümlesi bir sembol olmuştu. Ama 17 Ağustos gecesi o binaların altından gelen sesimi duyan yok mu çağrısı aslında depreme hazır olun çağrısıydı. Yaşadığımız şehirlerde, mahallerde ev alırken evin manzarasına, malzemesine bakıyoruz ama hiçbirimiz sormuyoruz ki deprem yönetmeliği en uygun şekilde göze alınıp uygulandı mı diye. Eğer bir yıkık binanın önünde sesimi duyan yok mu çağrısın duymak istemiyorsak öncesine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Allah bizlere bir daha böyle günler yaşatmasın “ şeklinde konuştu.

 

ÇORBA İKRAMIYLA SONA ERDİ

 

Konuşmaların ardından okullarda düzenlenen  Deprem konulu, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi 17 Ağustosta hayatını kaybedenlerin anıldığı gece  çorba ikramıyla sona erdi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.