banner3047

Sumotaş Başkanı: “Yargıya Gideceğiz“
Bizim Kocaeli Gazetesi'nin haberi:

Herkesin üzerinde birleştiği ortak bir kanı olarak belirtmeliyim ki Hüseyin Erhan kamyoncular için tam bir lider. Erhan onları anlıyor, dinliyor, onlar için üzülüp, onlar için yaşıyor ama ötesinde bir entellektüel gibi de dünyayı, Türkiye`yi, Kocaeli`yi ve nakliye sektörünün makro ve mikro sorunlarını tüm detaylarıyla izliyor ve anlatabiliyor. 
Her Suadiyeli gibi sert bir mizaca sahip ama kavganın çare değil, çaresizlikten ortaya çıktığını söylüyor. Erhan böyle bir adam ama Suadiye bugün yine bir kavganın eşiğinde. Frito Lay, SUMOTAŞ`tan yine yüzde 40`a varan indirimler istemiş durumda. Bu kooperatifin batması demektir. Beldede kime dokunsan öfke saçıyor. 
Kooperatif üyeleri de çok öfkeli ama başkan Erhan sakin ve çözümün masada olduğunu söylüyor. Buna karşılık yeni adımlar atmaya ve  diplomatik ve ticari çabalarının yanına hukuk mücadelesini de eklemeyi hedefliyor. 
 

Sayın başkan, beldede gerginlik var, üyelerde de öfke ama siz sağduyunuzu koruyorsunuz. Sizin de zaman zaman umutsuzluğa kapıldığınız, yorulduğunuz olmuyor mu?
-Yönetici olmak sadece elinizi değil, yüreğinizi de ‘taşın altına koymak` demektir. Biz göreve gelirken kolay olmayacağını biliyorduk. Çok yol aldık ama daha yapacağımız çok iş var. Bu sıkıntıları aşalım, ne demek istediğimi herkes daha iyi anlayacak. Kamyoncuların geleceğini kurtaracak projeleri sizler aracılığıyla kamuoyuna duyuracağız. Bugün meselemiz; Frito Lay`in istekleri. Bizler sorun çözmeye varız. Kolayı herkes yapar. Mesele zor olanı aşmak. Bu isteklerle ilgili sıkıntıları da aşacağız.
 
İyi de Frito Lay`in istedikleri yenilir yutulur gibi değil. Bazı hatlarda yüzde 45`e varan toplam cironuzda da yüzde 30 civarında bir indirim istiyorlar. Nasıl aşacaksınız?
-Yüzde 30 değil. 2 ay uzun uzun görüştük; yüzde 26`ya düştüler (Gülüyor) ve hemen indirim istiyorlar. Ama dedim ya aşacağız. Çünkü her iki tarafın da başka bir şansı yok. Masadan kaçan olası sıkıntıların da sorumlusu olacak. Biz bunun bilincindeyiz. PepsiCo ve Frito Lay de büyük marka ve şirketler. Bu ciddiyeti taşıdıklarına inanmak istiyorum. Farkında değillerse de fark edecekler ve bu bilinçle hareket edecekler. 
 
Peki çözümün matematiksel olarak formülü nedir? Frito Lay sizin piyasadan yüzde 35 daha yüksek fiyata taşıma yaptığınızı söylüyor?
-Evet, söylüyorlar ama doğru değil. Bizim en karlı olduğumuz söylenen İstanbul ücretlerimiz bile bölgemizdeki birçok kooperatifin fiyatlarının altında. Gelsinler masada hakem huzurunda tartışalım. Hele de bizim gibi kendi kamyon ve TIR`larına yatırım yaparak bu fiyatlarla kaç firma taşıyabilir? Buna rağmen biz son 15 yılda Frito Lay için üç defa indirim yaptık ve bu oran yüzde 40`ı buluyor. Bugün yüzde 26 indirim taleplerine karşı, belirli koşulların yerine gelmesi şartıyla yüzde 20`ye varan indirim veriyoruz. 

FRİTO LAY YAPTIRDI

Belirli koşullar dediniz. İndirim yapmanız için hangi şartları öne sürüyorsunuz?
-Güzel soru ve çok önemli. Çünkü işin sırrı buradadır. Çünkü biz önerdiğimiz detaylı planla firmaya maliyet indirim şansı verdiğimiz gibi kooperatifimizin de geleceğini yapılandırmak istiyoruz. Bu nasıl olacak? Biraz açayım. Bakın Suadiyeli tarlasını, evini satıp Frito Lay`in istediği gibi sadece 10 ton taşıyabilen yüksek hacimli kamyon ve römorklara 70 milyon TL bağlamış durumda. Frito Lay böylece yasal olmayan ve yüksek hacmi sayesinde yüzde 20`ye varan fazla ürün taşıtma kapasitesine sahip olurken bizler dünyanın 26 tonluk TIR`lara yatırım yaptığı dönemde atıl bir teknolojiye para bağlamış olduk. 
-Ama 3-5 yıl içinde Frito Lay ve PepsiCo ortak taşımaya geçecek ve bizim araçlarımız işe yaramayacak. Bugün de üyelerimizin yüzde 60`ı mal götürdükleri yerden boş dönüyorlar. Bu çok ciddi bir sorun. Bizim acil olarak araç parkımızı 26 ton yük taşıyabilen TIR`lara çevirmemiz lazım. Ancak bunu yapabilmemiz için önümüzü görmemiz lazım. Bu tespiti yaptıktan sonra isteklerimizin ne kadar makul olduğu da anlaşılacak.
 
Özetle nedir istekleriniz?
-Özetleyeyim; biz indirim verebilmek için geri dönüş yükünde ortak çalışma, TIR`a dönebilmek için de 5+2 yıllık sözleşme istiyoruz. Böyle olduğunda ciddi yara alacak olsak da geleceğimizi kazanmak adına Frito Lay`e yüzde 20`ye varan indirim veriyoruz.
 
‘Yüzde 20`ye varan indirim` derken ne demek istiyorsunuz? Bunun için Frito Lay`in de bir çabası mı gerekiyor?
-Evet kesinlikle. Bu indirimi almak Frito Lay`in elinde. Bunu vurgulamak istiyorum. Bakın biz kamyon fiyatına küçük bir artış istiyoruz. Buna karşılık TIR fiyatlarında ciddi indirimler veriyoruz. Eğer firma TIR taşıma işi verirse ağırlıklı olarak kolayca yüzde 20 indirimi bulabilmekte. Artık kamyon istemeyeceği için de üyelerimiz, işverenin ihtiyacını karşılamak için TIR almaya eğilim gösterecek.

TAŞERON OLMAYIZ

Anlıyorum siz de bir taşla çok kuş vuracaksınız…
-Çağdaş yöneticiliğin gereğidir bu. Kazan-kazan diplomasisi bu. Biz tedarikçi olarak firmanın isteklerini büyük ölçüde karşılarken onlar da bizim dönüşümümüzün önünü açmış olacak. 
 
Çok güzel anlattınız. Fakat Frito Lay yönetcileri bunu anlamamışa benziyor. Yaptıkları açıklamalar çok negatif!
-Evet, haklısın. Ama böyle diye biz anlatmaktan vaz mı geçelim? Bakın ısrarla masaya çağırmamızın sebebi bu. Tabi bir de Frito Lay`de iç verimsizlikler var. Bizim araçlarımızın mobil depo olarak kullanılması var. Statükocu yönetici yapısı bu durumu değiştirmiyor. Ayrıca üst düzey yöneticiler de bu görüşme sürecinde o inanılmaz istekleri görünce kavga edeceğimizi düşündüğü için durumu kabullenmek istemiyor. Onların tercihi; bizi bir lojistik firmasının altında taşeronlaştırmak. Ama bunu büyük harflerle yazın ki herkesin gözüne girsin: ASLA TAŞERON OLMAYACAĞIZ. Bu böyle biline. 
 
Yani ne olursa olsun Suadiye`de kavga çıkmayacak mı?
-Geldiniz, gördünüz, konuştunuz. Beldede bir gerginlik var. Evet üyelerimiz öfkeli ama kavga bizim için bir seçenek değil. Ha başkaları bunu kendileri lehine bir seçenek olarak ihtimaller arasında tutuyorsa olası olayların da hesabını verirler. Biz bu işin masada bitmesi gerektiğine inanıyoruz. Ama mücadelemiz çeşitli alanlarda devam edecek. Biraz önce açıkladığım gibi Frito Lay bizi yasal sınırların üzerinde yüksek hacimli kamyon römorklar yapmaya zorlamıştır. Bunun için üyelerimiz 200`er bin TL yatırım yaptı. Şimdi bu iş olmazsa uğrayacağımız toplam zarar 70 milyon TL`yi bulur. Bu noktada ciddi bir mağduriyet ortaya çıkar. Kısa zaman içinde bununla ilgili yasal tedbirleri alacağız ve hukuki mücadele de başlatacağız.
 

Kooperatifler Yılı`nda batırılmak isteniyor

Tüm uğraşınıza rağmen anlaşma sağlanamazsa ne olacak?
-Buna yol açanlar hesabına ve sonuçlarına katlanacak. Biz buna yol açmayacağız. Ama tek sıkıntı anlaşamamak değil. Diyelim ki biz Frito Lay`in tüm isteklerini kabul ettik. Bu kooperatifin kapısına kilit vurmak anlamına gelir. Trajikomik olan şu ki; 2012 yılı Birleşmiş Milletler tarafından ‘Kooperatifler Yılı` ilan edildi. Bütün dünya her alanda ‘Kooperatifleri nasıl güçlendiririz?` diye planlar yaparken biz de bir başarılı kooperatif batırılmış olur. Birileri de kına yakar artık.
 

Madonna`ya var Suadiyeli`ye yok

Yaşadığınız sorun Suadiye`de nasıl anlaşılıyor, siz bu durum için neler yaptınız?
-Her şeyden önce Suadiyeli, SUMOTAŞ ile kaderini ortak görüyor. Son toplantımızda görüldü ki Kartepe bölgesinde yaşayanlar da sorunu kendi meselesi olarak benimsemiş durumda. Belediye başkanı, İl Genel Meclisi Başkanı, siyasi parti başkan ve temsilcileri, kooperatif başkanları, muhtarlar hepsi yanımızda oldu.  Tabi bölge halkı yüzde 40 indirim isteğini inanılmaz buluyor ve anlayamıyor. Hatta beldede bir yaşlı amca yolumu kesti, “Oğlum bunlar Madonna mı, Maradona mı ne ona çuvalla para verip getireceklermiş. Ona vermeye milyon dolarları var da Suadiyeli`ye 3 kuruşu mu çok görüyorlar” dedi. Sustum.
 
Bilirkişi raporları Frito Lay`i yalanlıyor
 
Frito Lay yöneticileri açıklamalarında bölgede sadece sizinle sorunu olduklarını, içinde lojistik maliyetlerinin de yer aldığı genel üretim giderlerinin sürekli arttığını söylüyor. Bu nedenle bölgeye yapacakları yatırımı yapamadıklarını iddia ediyor…
-Ediyor ama bilirkişi raporları aksini söylüyor. Bakın Frito Lay`in nakliye giderlerinin de yer aldığı genel üretim giderlerinin toplam maliyet içindeki payı 2007`de yüzde 25 iken 2008 yılında yüzde 23.5, 2009 yılında yüzde 22,8 ve 2010 yılında yüzde 22.65 olmuştur. Yani sürekli düşmüştür. O dönemde bizim fiyatlarımızı yüzde 15 geri çektiğimizi de hatırlatırım. 
-O dönemin yükünü bizim sırtımıza vurdular. Verdikleri sözlerin hiç birini de tutmadılar. Bu yüzden firmanın lojistik maliyetlerinden ciddi sıkıntısı olduğu ve bu nedenle yatırım yapamadığı iddiasına kargalar bile güler. Gelelim sadece bizle sorunları olduğu iddiasına. Böyle bir şey olamaz; gidin sendikalaşmak isteyen işçilerin yaşadıklarına bakın. Daha fazlasını söylemek bana yakışmaz. Yatırıma gelince söyledim tekrar söylüyorum; gelsinler bu sorunu aşalım yatırımları için en büyük çözüm partneri SUMOTAŞ olacaktır.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.