banner3028

Şeker : "Gri Su Kullanımı İçin Belediyelere Destek Verilecek”

   AK Parti Kocaeli Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi İlyas Şeker, 336 sıra sayılı Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında Genel Kurulda söz alarak bir konuşma gerçekleştirdi.

UYGULAMADA YAŞANAN SIKINTILARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

   AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 336 sıra sayılı Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında yaptığı konuşmada, 31 maddeden oluşan kanun teklifinin ana iskeletini 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun oluşturduğunu ve çeşitli kanunlarda değişikliklerin öngörüldüğünü, mevcut uygulamalarda yaşanılan sıkıntıların ise bu kanun teklifi ile önüne geçileceğini ifade etti.

GRİ SU KULLANIMI İÇİN BELEDİYELERE DESTEK VERİLECEK

   AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, TBMM’de yapmış olduğu konuşmasında;

   “Yapılan bu düzenlemelerle; uygulamada yaşanan ve yaşanması muhtemel olan olumsuzlukların ve sıkıntıların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda Çevre Kanunu’nda yapılan değişiklikle; çevrenin korunması, iyileştirilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi, kıyılarımızda meydana gelen müsilaj sorununun yeniden yaşanmaması ve atık suların alternatif bir su kaynağı olarak değerlendirilmesi için ileri arıtma teknikleri ile arıtılan atık suların yeniden kullanılması halinde bakanlığın verdiği elektrik desteği %50 den %100 çıkarılıyor.”

İLERİ BİYOLOJİK ARITMA ZORUNLU HALE GELİYOR

      “Boğazlar, Susurluk Havzası ve Marmara Denizi Hidrolojik Havzası’nda ki belediyelerin ileri atık su arıtma tesislerinin yapımıyla ilgili iş termin planlarını hazırlayıp bakanlığa sunması için 6 ay süre veriliyor. Bu düzenlemeyle belediyelerin bakanlığa sunacakları termin planlarını uygulamaları için bütçelerinde pay ayırmaları bir noktada zorunlu hale geliyor. Yerel yönetimlere bu tesislerin yapımı için yapı-işlet-devret yetkisi veriliyor.

   Marmara Denizi’nin daha etkin şekilde korunması için; Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde iki kat olmak üzere kirliliğe sebebiyet verenlerin idari para cezaları artırılıyor, küresel iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle barajların daha verimli kullanılması için DSİ’nin inşa ettiği barajların maksat oranlarının belirlenmesi cumhurbaşkanına bırakılıyor.”

KOOPERATİF ÜYELERİNİN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLİYOR

   “Etap kooperatifçiliğinde kooperatif üyelerini korumak için; tapusunu devralan üyenin sonraki dönemlere ait borçlardan sorumlu olmayacağına, yapı kooperatifleri üyelerinden olan alacaklarını, üçüncü şahıslara temlik edemeyeceği, kooperatif ortaklarına karşı açılan davalar kesinleşmeden icra takibi ve haciz uygulaması yapılamayacak. Afyonkarahisar Kocatepe’de 2004 yılında yapılan kadastro çalışmalarında zilyetlik şartları oluştuğu halde Hazine adına tescili yapılan sit alanlarından; 1 ve 2. derece arkeolojik sit alanları dışında kalan taşınmazların zilyet veya hak sahiplerinin yıl sonuna kadar müracaatları halinde adlarına resen tescili yapılacak. Halen devam eden davalar da düşecek.”

YAPILARA KİMLİK KARTI GETİRİLİYOR

   “Binalara, bina kimlik sertifikası uygulaması getiriliyor. Bina kimlik sertifikasından kasıt; bu kanun kapsamında denetlenerek tamamlanan yapıların teknik ve genel bilgilerine, bakanlıkça farklı modüllerde yapılan yedeklemelerle, hem yapı sahibi ve ilgili vatandaşlarca hem de kamu görevlileri tarafından ulaşılması amacıyla yapıya asılan sertifikadır. Ayrıca bu sertifika ile bitmiş olan yapıların periyodik olarak denetlenmesi de sağlanmış olacak.

   İmar planlarında sanayi alanları, ibadethane alanları ve tarımsal amaçlı silo yapılarına ait bina yükseklikleri Yençok (serbest) olarak belirlenebilecek.  Yapı ruhsatı alınıp kat irtifakı kurularak inşaata başlanmış ancak tamamlanmadan süre nedeni ile ilk ruhsat hükümsüz hale gelmiş olan parsellerde eksik kalan yapılar için yeniden alınacak ruhsatta sadece ilgili yapı maliklerinin tamamının muvafakati aranacak. İmar mevzuatına aykırı yapılan yapılardan yapı sahibi ve yapı müteahhidi de sorumlu tutulacak. 5543 sayılı İskân Kanunu’na göre hak sahiplerine tahsis edilen taşınmazların bedelini peşin ödemeleri halinde %65 oranında indirim yapılacak.

   İstanbul Şile’de Darlık Barajı ve Ömerli Barajı’ndan etkilenen ailelerin yeni yerleşim yerleriyle ilgili düzenleme yapılıyor. Kentsel dönüşümün hızlandırılmasına yönelik düzenlemeler yapılıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü döner sermayesi ile ilgili düzenlemeler yapılıyor. “ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner3040

banner3041

banner3042

banner3045

banner3046

banner3027

banner3029

banner3030

banner3031

banner3032

banner3033

banner3034

banner3035

banner3036

banner3037

banner3038

banner3039

banner3043

banner3044