JUDO ANTRENÖRÜ HANDAN SÜLOĞLU

Sizi tanıyabilir miyiz hocam. Bize kendinizden bahseder misiniz?
1966 İzmit doğumluyum. Spora 1974 senesinde babamın tavsiyesiyle başladım o gün bu gündür devam ediyorum. Şu an 50 yaşımdayım. Kocaeli’de bayanlarda ilk Türkiye şampiyonluğu getiren bayanlardan biriyim. 5 tane Türkiye şampiyonluğum var. Avrupa’da üçüncülüğüm var. Şu an 12 yıldır Büyükşehir Belediye Kağıtspor kulübünün altyapısında sporcularımızı çalıştırmaktayım. Onlarla da sayısız başarılarımız var.

 

Sizin spora başladığınız dönemlerde, bayan sporcu az mıydı?


Kimseler yoktu o zamanlar. Araç bile yoktu babam getirir götürürdü. Ama 6 ayda Türkiye üçüncülüğünü yakaladık. 1-1,5 yıl sonra Türkiye şampiyonluklarım devam edince bir sakatlık dönemim oldu. Tabi 80’in çocuklarıyız. Kamplar oluyordu ama vizeler verilmiyordu. Aldığınız madalyalar da yanınıza kâr kalıyordu. Büyükşehir belediyesinden böyle bir teklif gelince, yıllar boşa geçmesin dedim ve buraya başladım. Şimdiki çocuklar çok şanslı. İmkânlar çok güzel.

 

Kendi döneminizle şimdiki dönemi biraz kıyaslayabilir misiniz?


O zamanlar salon yoktu. Bir branş çıkacak da biz gireceğiz diye bekliyorduk. Judo da çok geri kalmış olarak görünüyordu o dönem. Bir saat idman yapardık, kırık dökük camlı odalarda kimse görmesin diye birbirimize çarşaf tutup oralarda giyinirdik. Şimdi tesislerimiz çok güzel. Judo giydiğimiz kıyafetleri bile belediyemiz temin ediyor. Salon parası vermiyorlar ve çocuklarımız çok güzel şartlarda bu işi yapıyor. Şampiyon oldukları zaman burs alıyorlar. Milli olan öğrencilerim 900 lira geri ödemesiz burs alıyor.

 

Bize biraz judoyu anlatabilir misiniz? Judo nasıl bir spor?



Judo çok yumuşak ve esnek bir spor. Çok kısa bir zamanda düşünüp iyi bir strateji kurmayı öğretiyor size. Maçlarımız üç dakika. Gençlerde ve diğerlerinde 4-5 dakika. Rakibin sırtını nasıl yere getiririz çok çabuk karar vermemiz gerekiyor. Süratli, kuvvetli olmamız gerekiyor. Çocukların bazıları yetenekli geliyor ve bir yılda başarıyı yakalıyoruz. Bazıları ile ilgilenmemiz gerekiyor başarıyı ancak üç yılda yakalayabiliyoruz. Satranç gibi düşünün. Çocuğun iyi düşünüp kısa zamanda doğru karar verebilmesini sağlıyoruz. Tamamıyla cimnastik ağırlıklı başlıyoruz çalışma yapmaya. Bizden giden çocuk her sporu yapar. Cimnastik olduğu için çocuk esneklik kazanıyor, boyu uzuyor, kasları gelişiyor. Judo yapmak istemese dahi ilerde gittiği her spor dalında başarılı olabiliyor. Herkese tavsiye ediyoruz. Kötü alışkanlıkları olmuyor. Gezilerimiz, aktivitelerimiz, maçlarımız oluyor. En güzel otellerde kalıyor çocuklarımız. Tabi ki teknoloji çağındayız. Çocukları spora çekmek çok zor oluyor. Ama burada çocuklara her türlü imkân sunuluyor. Başarı yakalamamız bu yüzden de rahat. Çok disiplinli bir spordur. Herkes kardeşçe, herkes işini yapıyor. Çocuk daha başlarken biz o disiplini veriyoruz. Özgüven kazandırıyor.

 

Özellikle bayanların judoya olan ilgisi az gibi gözüküyor. Bu anlamda neler yapılabilir?


Daha önceki yıllarda öyleydi, ama son bayanlara yönelik şiddet olaylarından sonra, akın akın bayanlar yaş fark etmeksizin gelerek judo öğrenmek istiyorlar. Veliler genç kızlarını getiriyorlar. Eğer bir bayan 6 yaştan 50 yaşa kadar sağlıklıysa idmanlara alıyoruz. Judo her şeyden önce bir savunma sporu zaten. O yüzden çok faydalı. Bayanların kasları gelişiyor, bir saldırıya karşı ne yapması gerektiğini öğreniyorlar. Erkekler özellikle eşlerini getirip, salon dışarda onların idmanının bitmesini bekliyorlar.

 

Bir de bireysel ve kulüp başarılarından bahsedebilir miyiz? Geleceğe dönük neler yapılıyor?


Üniversiteyi bitirmiş ama KPSS’yi kazanamamış birçok çocuğumuz var bizim. Akdeniz Olimpiyatları’nda derece yaptılar. Öğretmenlik aldılar. Şu an onların öğretmenlik yolu açıldı. Dünya şampiyonluğu var, Avrupa’da Sümeyye Akkuş kızımız derece yaptı. Şu an olimpiyata gidecek sporcularımız var. Gençlerde Avrupa’ya gidecek bir sporcumuz var. Hedefimiz olimpiyat şu an.

 

Velilere yönelik önemli bir projeniz var. Ondan bahseder misiniz biraz?
Her Pazar günü anneleri ve çocukları alıyorum. Anne ve çocuk judo yapıyor burada. Dünyanın her yerinde yapılıyordu bu. Biz de bu sene başlattık. Çok büyük bir ilgi var. Salonumuz dolup taşıyor. Hatta bazı veliler mutabık olmak istediklerini belirtiyor, biz de onları özel olarak çalıştırıyoruz. En başta endişeliydiler ama şu an burada çok rahatlar. Çocukla annenin bağları da kuvvetleniyor. Çocuğun anneye olan güveni artıyor. Bütün anneleri bekliyoruz çocuklarıyla.

 

Aklınızda kalan ilginç anıları bizlerle paylaşabilir misiniz?
1983 senesiydi. Lisede son sınıftım birkaç dersim de zayıftı. Spora ilgiliydim. Öğretmenlerim Samsun’da Türkiye şampiyonası olduğunu ve orada şampiyonluk kazanırsam beni tüm derslerden geçireceklerini söylediler. Hiç umut yoktu. Çünkü o ara bir sakatlık dönemi de geçirmiştim. Kendi kilomun üzerine de çıkmıştım. Ama Samsun’a gittim. O zamanlar Türkiye şampiyonaları radyodan anons ediliyordu. Orada Türkiye Şampiyonu oldum. Öğretmenlerim radyodan dinlemişlerdi ve geldiğimde benim için bir tören düzenlenmişti. Ve hâlâ Derince Lisesi’nde fotoğrafım asılı durur. Onu hiç unutamam benim için çok önemliydi.

 

Türkiye’de genel anlamda sporu değerlendirirsek nasıl bir tablo çıkar ortaya?
Büyük kulüplerimiz var. Bizler de onlardan bir tanesiyiz. Ama kırsal kesimlerdeki arkadaşlarımız bizim kadar şanslı değiller. Minderlerden ve kullandığımız kıyafetlerden yok. Bizler Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla minder ve kıyafet yardımında bulunuyoruz. Hatta derece yapan çocuklarımıza ödül bşle veriliyor. Bazen geldiklerinde burada misafirhanelerimizde ağırlıyoruz. Bizim çocuklarımızla idman yapıyorlar. Onlara da bu şekilde yardımcı olabilmeye çalışıyoruz.

 

Judo’ da Türkiye’nin hedefleri ne olmalı sizce?


Biliyorsunuz daha önceki yıllarda doping çıkıyordu. Şimdi bunu engellemek için ilk üçe giren çocuklara hemen doping ekibinden biri gelip bakıyor. O kontrollerden geçtikten sonra Avrupa’ya gönderiliyor. Bu sistem şimdi çok güzel oldu. Şimdi artık bir de TOHUM merkezleri açıldı. Başarılı olan çocukları aileler o kamp merkezlerine veriyorlar. Ailelerini de oraya alıyorlar. Devlet onlara maaş da bağlıyor. Ve gerçekten çok güzel imkânlar.

 

Kağıtspor Kulübünde öğrenci sayı nedir?


Kulübümüzün Judoda birçok şubesi bulunuyor. 1585 Lisanslı sporcumuz var. Ben şuan otuza yakın sporcuyla çalışıyorum. Altyapıda da biz çok iyiyiz. Miniklerde Türkiye şampiyonluğumuz var. A takım ligde yine Türkiye şampiyonu. Kategori kategori hepsinde iyiyiz.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mason 1 hafta önce

Handan süloğlunun bir işkenceci olduğunu biliyor muydunuz? kendisi kızı yaşındaki bir kızı kötürüm bırakmıştır. 15 mart 2016. Mars - Yay.Satürn-Yay.