banner3028

Başkan Büyükakın: Milletimiz Hep Mazlumların Yanında Olmuştur

 

Karamürsel Kuzey Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Kocaeli Abhaz Derneği'nin düzenlediği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin de katkı sağladığı Büyük Kuzey Kafkasya sürgününün 158. yılı anma programı Çerkes ve Abhazlar’ın ilk sürgün edildikleri topraklar olan Kandıra Babalı Köyü sahilinde gerçekleşti. Türkiye’nin farklı şehir ve bölgelerinde yaşayan Abhazları ve Kuzey Kafkasyaları bir araya getiren anma programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Geridönüş Bakanı Vadim Haraziya, Abhazya’nın Türkiye yetkili temsilcisi İbrahim Ayuzba, Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Gümüş, Uluslararası Kafkas Derneği Başkanı Oğuz Berk, Güney Osetya Türkiye tam yetkili temsilcisi Burhan Canpolat, Kocaeli Abhaz Derneği Başkanı Hasan Konca, Abhazha ve Kuzey Kafkasya kökenli vatandaşlar katıldı. Yaşamını yitirenlerin defnedildiği tarihi mezarlıkta başlayan program konuşmalar ile devam etti.

 

"O GÜNLERİ UNUTMAYIN, UNUTTURMAYIN"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, 158 yıl önce yaşanan trajediyi anımsatarak, her zaman Abhazlar ve Kuzey Kafkasyalıların yanlarında olduklarını söyledi. Başkan Büyükakın yaptığı konuşmada, "308 yıl kahramanca Çarlık Rusya’sına karşı direnen kahraman bir milletin kahraman evlatları olarak buradasınız. O günleri unutmamak, unutturmamak, buradaki gençlere öğretmek ve onların da sonraki nesillere unutturmaması gerekiyor. Ana vatanda hür bir milletin kahraman evlatları olarak daha güçlü bir şekilde yaşayabilmek ve o hayalinizi gerçekleştirebilmek için bugün bunları yapmak durumundayız. Elimizden geleni de yapmaya devam edeceğiz" dedi.

 

"MİLLETİMİZ HEP MAZLUMLARIN YANINDA"

‘'Milletimiz hep mazlumlarında yanında'’ diyerek sözlerine devam eden Başkan Büyükakın, "158 yıl önce olanlar bitmiş değil. Bugün de devam ediyor. Bugün aynı şey Kırım’ın da başında. Orada da aynı şey oluyor. Aslında tarih boyunca bir tarafta zalimler var, o zalimlere karşı direnen Şeyh Şamil gibi mücahitler var. İnşallah bu bağımsızlık ruhu yüreğinizden hiçbir zaman çıkmayacak. Bizim milletimiz, mazlum milletlerin yanında kahramanca durduğunu da bu dünya döndükçe herkes görecek" dedi.

 

BAŞKAN BÜYÜKAKIN'DAN ANIT MÜJDESİ

Konuşmasında katılımcılara anıt müjdesi veren Başkan Büyükakın, "Sahildeki tepede kamulaştırma işlemlerini bitirdik, güzel bir proje hazırladık. Arkadaşlarımız alanında uzman olanlar ile çalıştılar. Hasan Gonca Bey özellikle buradaki çalışmalara ciddi bir katkı sağladı. Onların çalışmaları ile birlikte güzel bir anıt hazırladık. Tepenin üstünde o anıtı yapmayı düşünüyoruz. Biz bunu hazırladık, beğendik, güzel oldu. Hadi gelin sizde bunu beğenin demeyeceğiz. Önümüzdeki günlerde bir koşu yapılacak. O koşunun ardından projeyle ilgili sivil toplum örgütlerimizin fikirlerini alacağız. Eğer sizler beğenir veya şurası şöyle olursa daha iyi olur derseniz onun üzerine uzman arkadaşlarımız çalışmalarını tamamlayacak. Biz de hızla kollarımızı sıvayıp anıt eseri inşallah seneye yetiştireceğiz. Burası mağara ile birlikte hem bir anıtın olduğu, hem de o günlerin yaşatıldığı müze tarzı bir yere dönecek" dedi.

 

"AZİZ HATIRALARI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM"

‘'Bu şehrin belediye başkanı olarak onların aziz hatıralarına borcumuzu ödeme sözü de veriyorum’' diyen Başkan Büyükakın, "158 yıl önce yurtlarından koparılan ve yolda neredeyse yarısından fazlası hayata gözlerini yuman o aziz şehitlerimiz uğrunda saygılarımı sunuyor, onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğilmeyi bir borç biliyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Başkan Büyükakın'ın da katıldığı topluluk, denize çelenk ve karanfiller bırakarak, 158 yıl önce Çarlık Rusya tarafından sürgüne gönderilen ve büyük çoğunluğu açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybeden atalarını andı. Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ise "158. yıl anma töreninde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk ve onur duyduğumu belirtmek isterim. Kara bir leke olarak tarihte yer alan ve inşallah bundan sonra böyle yaşamlara karşı karşıya kalmayız. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim etsin” dedi.

 

"MİRASA SAHİP ÇIKIYORUZ, KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIYORUZ

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Geridönüş Bakanı Vadim Haraziya yaptığı konuşmada, "Birçok millet vardır ki dedeleri bu kadar olumsuzluğa maruz kalmasına rağmen torunları 158 yıl sonra atalarının huzurunda toplansın ve biz buradayız, bıraktığınız mirasa sahip çıkıyoruz, kültürümüzü yaşatıyoruz, acılarımızı ilk günkü kadar taze ancak tarihimizle dimdik ayaktayız diye haykırsın. Belki zamanı geri alamayız ancak çekilen sıkıntıları azaltamayız ancak biliyorum ki yaşanılan acıların farkında olmak ve onları yad etmek ruhlarını daha fazla huzura kavuşturuyor" dedi.

 

"GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM"

Abhazya’nın Türkiye yetkili temsilcisi İbrahim Ayuzba, “Allah’ın bizlere bahşettiği cennet köşesi yurdumuz, Abhazya ve Kuzey Kafkasya’yı, binlerce yıldan bu yana her türlü ateş çemberinden geçirerek, günümüze kadar getiren ve bağımsız bir devlet olarak tekrar ayakları üzerinde yükselten halkımız, bugünde varlığını, geleceğe taşıma mücadelesini öz yurdunda sürdürmektedir. Bu bağlamda güçlerimizi birleştirmeli, dilimizi, kültürümüzü ve ulusal değerlerimizi her daim gözümüz gibi korumalıyız” dedi.

 

"ATALARIMIZ, ANA TOPRAKLARINI VATAN BİLMİŞLER"

'Atalarımız, ana topraklarını vatan bilmişler' diyen Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Gümüş, "Atalarımız Babalı sahiline ayak bastıktan sonra Anadolu topraklarını vatan bilmişler. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda her Anadolu insanı gibi bizim atalarımızda büyük fedakarlıklar göstererek bugünkü Cumhuriyetimizin asıl kurucu unsuru olmuşlardır. Ayrıca bu yas günümüzde, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde aynı ruhu taşıyor olmamız hepimizi geleceğe dair umutlandırıyor ve mutlu ediyor” dedi.

 

"308 SENE VATANIMIZI SAVUNDULAR"

Atalarının dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir vatanseverlikle vatanlarını savunduğunu belirten Uluslararası Kafkas Derneği Başkanı Oğuz Berk, "İmam Şamil, 'insanları vatanından sürebilirsin ama onların kalbinden vatanını asla süremezsin' diyor. İşte 158 yıl sonra kalbinizden o vatan sürülmediği için buradasınız. Bu bilinci ve dayanışmayı çocuklarınıza taşıyın ki 158 sene sonra dünyada son Kafkasyalı da kalsa orayı unutmasın" dedi. Güney Osetya Türkiye Tam Yetkili temsilcisi Burhan Canpolat ise, "Vatanımızdan ayrıldıktan sonra çok zor şartlar altında kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatıyoruz. Bize bu mirası bırakan büyüklerimizi rahmetle anıyorum. Bizler görevimizi yapıyoruz. Bizden sonra da gelecek neslin bunu bir görev bilerek kültürümüzü ileriye taşımasını diliyorum" dedi. Törenlerin sonunda meşaleler yakan Ahbazlar ve Kafkasyalılar, sahil boyunca yürüyüş yaparak büyük halkalar oluşturdu. Yakılan nart ateşine meşalelerin atılmasıyla program sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner3040

banner3041

banner3042

banner3045

banner3046

banner3027

banner3029

banner3030

banner3031

banner3032

banner3033

banner3034

banner3035

banner3036

banner3037

banner3038

banner3039

banner3043

banner3044