Tüm öğrencilerin katılımına açık öykü yazımı ve AB’nin eşitlik ilkesine yönelik eğitim semineri Kocaeli Sanayi Odası tarafından Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Elif Bilgisu, gösterilen ilgiden çok mutlu olduklarını vurgulayarak, tüm öğrencilere başarı dileklerinde bulundu
Yarışma hakkında bilgi veren Kocaeli AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Piraye Gök “Genç yazarlarımız öykülerinde Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde Avrupa Birliği temel değerlerinden biri olan eşitlik konusunu işleyecekler. Yarışmaya; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, İzmir, Gaziantep, Kocaeli, İstanbul, Kayseri, Konya, Mersin, Trabzon, Samsun ve Van illerinden ortaöğretim kurumlarının 9. ve 10. sınıf öğrencileri katılacak. Bir öğrenci en fazla iki adet öykü ile yarışmaya katılabilir. Öyküler kısa öykü türüne uygun olarak hazırlanıp, öykülerin en fazla 5 bin kelimeden oluşması gerekiyor” dedi.
Kocaeli AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Gök, “AB Öykü Yarışması, 21 AB Bilgi Merkezi tarafından ulusal düzeyde Adana, Ankara, Antalya,Bursa, Denizli,Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri,Kocaeli, Konya,Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van illerinde düzenlenmektedir. Yarışmaya, 21 ildeki ortaöğretim kurumlarının 9. ve 10. sınıf öğrencileri katılabilirler.
AB ÖYKÜ YARIŞMASI KATILIM KOŞULLARI
Konuşmasında AB Öykü Yarışması Katılım Koşullarını da aktaran Koordinatör Gök, “21 ilde AB Bilgi Ağı tarafından ulusal düzeyde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van illerinde düzenlenecek Öykü Yarışmalarında dereceye giren ilk üç eser, ulusal yarışmaya katılmaya hak kazanacaktır.
Yarışma, 21 ildeki ortaöğretim kurumlarının 9. ve 10. sınıf öğrencilerini hedeflemektedir.
Ödüller
Yarışmada dereceye girecek öğrencilere şu ödüller verilecektir.
İLLERDE 1. AŞAMA SONUNDA VERİLECEK ÖDÜLLER:
İlk üçe giren öğrencilerin okullarına teşekkür plaketi
Her ilde il üçe giren öğrencinin danışman öğretmenine ve il milli eğitim temsilcilerine teşekkür sertifikası
ULUSAL ÖDÜLLER:
Ulusal Ödül Töreni'nde; illerde dereceye giren eser sahibi öğrenciler ve danışman
ö ğretmenler, İstanbul'a davet edilecektir. Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü ödüllerine layık görülen eser sahibi öğrenciler ile ilk üç eserin danışman öğretmeni ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir temsilci AB Kurumlarına Ziyaret Programı ile ödüllendirilecektir (Belçika ve Bir AB ülkesine). Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan yurtdışı gezisi kapsamında ödül alan öğrencilere seyahat sigortası yaptırılacaktır.
Her ilde il üçe giren öğrenciye, Milli Eğitim Bakanlığınca tavsiye edilen kitaplardan hazırlanacak kitap seti
Her ilde ilk üçe giren öğrencilere şilt ve netbook
Danışman öğretmenlere ve il milli eğitim temsilcilerine şilt
ÖYKÜ YAZARI AKDOĞAN
Toplantıya katılan Öykü Yazarı Hakan Akdoğan, öğrencilere öykü yazarken dikkat edilecek konular hakkında bilgi verdi. Akdoğan, öncelikle okumanın ve yazmanın önemine değindi. Öğrencilere yazmaktan ve başlarda yazarken başkalarını taklit etmekten çekinmemelerini ifade eden yazar, zamanla yazan kişinin kendi tarzını oluşturacağını belirtti. “Okumada ve yazmada önemli olan tecrübedir” diyen Akdoğan, tecrübenin sadece yaşayarak değil olanları okuyarak ve görerek de edinildiğini dile getirdi. Yazıda en önemli kavramlardan birinin mekan olduğunu belirten yazar, buradan yola çıkarak öykünün nasıl yazılacağı ile ilgili örnekler verdi. Karakterizasyon yöntemleri, kurgu ve kurgu çeşitleri, üslup gibi önemli yazım bilgilerine değindi. Öğrenci ve öğretmenlerin sorularını da yanıtlayan Akdoğan, öğrencilere başarı dileklerinde bulundu.
Toplantıda ayrıca Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Ali Tuğtan , Birlik için farklılıklar konusunda bilgi verdi
AB Öykü Yarışması seminerine bölgemizdeki okullardan öğrenciler büyük ilgi gösterdi.