Internet günlük yaşamımıza öyle bir girdi ki, olmazsa olmazlarımızın ilk sıralarında yer alıyor artık. Özellikle e-postalar! Son zamanlarda e-posta öylesine çok kullanılır oldu ki, yakında mesajlaşma programlarının (msn vb.) pabucunu dama atacak gibi görünüyor.
Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile e-posta kullanımı daha da yaygınlaştı. Artık biliyoruz ki, bir e-posta gönderdiğimizde SMS göndermişiz gibi hemen okunuyor. Özellikle özel şirket çalışanları arasında. Kurumlarda çalışanlar, hala bilgisayar başında oldukları sürece kontrol ediyorlar e-postalarını.
Gel gelelim çoğu zaman şikayet ediyoruz, e-postam gitmedi, ya da e-postan gelmedi diye. Bazen de bunun arkasına sığınıyoruz, lehimize çeviriyoruz akıllıca. Ya da öyle sanıyoruz. İşimize gelmediği zaman e-postan gelmedi diyerek çıkıyoruz işin içinden.
Halbuki e-posta neden gitmesin ki? Gönderdiysek gidecek. E-posta’nın çok önem kazandığı günümüzde, yerine ulaşmayan e-postalar büyük zararlara, iş kayıplarına sebep olabiliyor.
E-posta’nızın karşı tarafa ulaşmamasının çeşitli sebepleri olabilir. Mesela eklediğiniz dosya boyutunun büyük olması. Genellikle 20 MB’tan büyük dosyalar e-posta ile gönderilemez. Outlook gibi e-posta programları gitti gibi gösterebilir. O yüzden büyük dosyalarınızı e-posta ile göndermek yerine, http://wetransfer.info/ ya da bu konuda hizmet veren birçok web sitesi arasından seçeceğiniz herhangi bir adrese ücretsiz olarak yükleyerek, yükleme sonunda size verilen linki e-posta ile göndererek, çok hızlı bir şekilde karşı tarafa ulaştırabilirsiniz.
Fakat bazen dosya eki olmayan e-postaların da gitmediğinden ya da gelmediğinden şikayet edebiliyoruz. Öncelikle şunu söylemeliyim! Yahoo, Hotmail, Gmail, ya da harika özellikleri ile karşımıza çıkan ve dengeleri alt üst eden Yandex mail kullanıyorsanız ve karşınızdaki de aynı şekilde bu maillerden birini kullanıyorsa, mailinizin gitmemesi gibi gayri ciddi bir durum söz konusu olmaz.
Yahoo, Hotmail, Gmail ve Yandex, tahmin edemeyeceğimiz mükemmeldeki alt yapıları ile kusursuz hizmet veriyorlar.
Fakat iş dünyasında genelde bu mailler kullanılmak istenmez. Bunun nedeni de kurumsallıktan uzak, gayrı ciddi bir görüntü vermesidir.
Mesela örnek firmasında çalışan Muray bey, iş yaptığı bir şirket yetkilisine [email protected] adında bir e-posta adresi vermek istemez. Çünkü murat isimli tüm kombinasyonlar gmail’de alınmıştır ve ona sadece [email protected] adı kalmıştır. Ya da farklı bir kullanıcı adı. Murat bey çalıştığı şirkete murat@örnekfirma.com şeklinde, kendi şirketinin alan adını taşıyan, daha temiz ve kurumsal bir e-posta vermek isteyecektir ki bunda sonuna kadar haklıdır. Nitekim, bu şekilde e-posta kullanımı son zamanlarda had safhaya ulaştı.
İşte sorun tam burada başlıyor. Alan adınızı taşıtan bir web sitesi yaptırıyorsunuz ve bu web sitesini bir sunucu üzerinde barındırıyorsunuz. E-posta adresinizi de bu sunucu yardımıyla alıyorsunuz. Özel bir şirketten kiraladığınız bu sunucu ne kadar güçlüdür, nasıl bir altyapıya sahiptir bilmiyorsunuz.
Aslında hepimiz farkında olmadan bu tür sunuculardan kaynaklanan sorunları yaşayarak öğrenmeye başladık. Şirketinizin alan adını taşıyan e-posta adresinizle gönderdiğiniz bir e-posta karşı tarafa ulaşmayınca, “dur bir de gmail ile göndereyim” dediğiniz çok olmuştur. Ya da karşı taraf size hotmail ya da gmail ile gönder demiştir.
Bu tür sorunlar da hayatımızın bir parçası haline geldi. Ama çözüm yok değil!
Tam burada gmail’in sağlam, güçlü, sarsılmaz altyapısı emrimize amade. Ben şahsen şirketime ait tüm e-posta adreslerimi, şirketimin web alanı adını kullanarak, yani e-posta adreslerimi değiştirmeye gerek kalmadan, gmail altyapısıyla tanıştırdım.
Sizin anlayacağınız, iş amaçlı yazışmalarımda [email protected] adresimi gmail altyapısıyla kullanıyorum. Yaklaşık 3 aydır test ediyorum ve artık tamamen emin oldum. Gmail’in bütün nimetlerini sonuna kadar, kendi kurumsal e-posta adresim ile kullanıyorum.
Üstelik de herhangi bir mail programına ihtiyaç duymadan. Web browser’dan gmail adresine giriyorum ve kendi e-posta bilgilerimi kullanarak giriş yapıyorum. Böylelikle, kurumsal e-postalarıma da başka bilgisayardan ve cep telefonumdan ulaşabiliyorum. Artık bilgisayara format atınca e-posta hesaplarınızı kurma derdi yok!
Siz de kurumsallıktan vazgeçmek istemiyorsanız, e-postalarınıza heryerden ulaşmak ve e-posta alıp verirken sorun yaşamak istemiyorsanız, işte size Google Apps İşletme Sürümü!
http://www.google.com/intl/tr/enterprise/apps/business/ adresinden ulaşabileceğiniz bu mükemmel altyapıyı incelemenizi ve mutlaka kullanmaya başlamanızı öneririm.
Bu şekilde profesyonelliğe doğru bir adım daha atacak, dertsiz bir çalışma ortamı yakalayacak, şirketinizin değerini artıracaksınız.
Bol kazançlar,
bu yazı geç kalınmış bir makale olsa da içerik itibariyle doğru. çünkü çalıştığım şirkette bir5 yıldır bu şekilde kullanıyoruz maillerimizi. sizcede biraz geç değil mi?