21.yy’lın Emektar Anne ve Babaları;

Sizlere bir iyi, bir de geliştirici haberim var:

İyi haber, çocuğunuzu dershanelere, kurslara, eğitim kamplarına, etüt programlarına yazdırıyor oluşunuz. Bu, çocuğunuzla ilgili ve çocuğunuzun geleceğini düşünen anne babalar olduğunuzu gösterir. Aynı zamanda da değişen, ilerleyen, teknolojiğe dönen dünyaya ayak uydurabildiğinize işaret eder. Bunu başarıyor oluşunuz, taktiri hakkediyor.

Geliştirici haberim ise, bunu yaparken bazen dozu kaçırıyor olmanız. Şüphesiz ki buna da çocuğunuzun faydası olarak sandığınız yanlış düşünceler neden olmaktadır.

‘’Pelin’i yüzme kursuna yazdırdım. Aa tango kursu da açılacakmış, dur ona da yazdırayım. Matematiğimiz kötü, akşam okul çıkışı kurs şart! Sanki Pelin h’leri söyleyemiyor hafta sonları da diksiyona mı yazdırsam?’’  Dayan Pelin, Öznur hocan yardımına yetişti!

Sevgili anne babalar;

Bunu yapıyor oluşunuz, Pelin’in her şeyi öğrenmesini sağlamaz, onu hayata da hazırlamaz ve onun beynini çeyiz sandığı yapmaktan öteye gitmez. Çeyiz sandıklarını bilirsiniz, gelin adaylarının gözü doymaz, habire doldururlar, ‘bu da lazım olur, şu da lazım olur…’ diyerek. Evlendikten sonra, o sandığına doldurduklarının 4/1’ni ancak kullanırlar, geriye kalanlar ya modası geçmiştir ya da nemden küflenmiştir. Olan, yıllarca o sandığı boşu boşuna o odadan şu odaya taşıyan kocalara oldu::)

     Sizler de ‘bu da lazım olur, şu da lazım olur’’ diyerek çocuğunuza çeyiz sandığı muamelesi göstermeyin. Çünkü, -yeni nesil çocuklarda gördüğümüz gibi- çocuklar, kendilerine uygun olana odaklanıp orda gelişmek yerine, yerli yersiz birçok şeyle uğraşıp zaman ve enerji kaybına uğruyor, asıl sevip başarılı olacağı alandan uzaklaşıyor. Daha çocuk yaşta keşfetme heyecanını kaybediyor, ‘tükenmişlik sendromu’ yaşıyor.

Nasıl Hareket Etmelisiniz ki Çocuğunuz Akademik Hayata Etkili Bir Şekilde Hazırlansın?

1. Çocuğunuzun a)zekasını b)kişiliğini c)yeteneklerini d)ilgi alanını doğru keşfedin ki ona göre plan yapın. (Boşanma olsa bile) Çocuğun velisi, anne değildir; anne-baba birliktedir. Çoğunuzdaki zekayı, kişilik, yetenek ve ilgileri beraber daha iyi keşfedersiniz. Bu sayede Pelin’i iyi tanır; onun, halayı sevdiğini bilir, ona göre olmayan tangoyla, onu tükenmişlik sendromuna sokmazsınız.

2. Başarısız oldukları derslerin nedenini doğru analiz etmeden hemen kurslara göndermeyin. Sevmediği/ilgilenmediği bir ders ise, kursa/etüte gönderseniz de etkili olmayacaktır. Sevip çalışmasına rağmen başarısızsa, o zaman kurs/etüt etkili olacaktır.

3. Çocuğunuzun zeka, kişilik ve yeteneğine göre, küçük yaşta şu 5 alanı kazandırırsanız, onun akademik hayatına yıldız dokunuşu yaptınız demektir:1.Evrensel ahlak ve vicdana sahip olması 2. En az bir yabancı dil bilmesi 3. Kendisini rahatlatan bir müzik aleti çalabilmesi 4. Enerjisini atabildiği bir spor dalıyla uğraşması 5. Toprak ve yeşillikle haşır neşir olup doğadan kopmaması

Yerli yersiz bir sürü kurs, etüt, kamplar yerine bu 5 alan üzerinden çocuğunuzu eğitebilirsiniz.

ÖZEL GÜLÜNCE ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU

Psikolojik Dnş. Öznur POLAT

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.